De Kommiezenroute

Lengte: 20 km, datum gepubliceerd: 22-11-2006Download deze route
De komiezenroute is een route langs het werkterrein van de douaniers, vroeger komiezen genaamd en start en eindigt bij het Belasting & Douane Museum.

De Komiezenroute is grotendeels een route in de verleden tijd. De route voert langs de vroegere werkterreinen van de douaniers en belastingambtenaren. Aan de Boompjes liggen nu rondvaartboten en torenflats en hebben de plaats van de belastingkantoren ingenomen.
Tolkantoren zoals op de Westzeedijk zijn verdwenen. De talrijke douanekantoren in de havens zijn al lang gesloten. Ook de douanefunctie van het Poortgebouw is opgeheven. De slagboom is verdwenen en er staat geen Kommies meer om de in- en uitvoerpapieren te controleren.
Het kantoor op St. Jobseiland, voorheen het vertrekpunt van de boot naar Hull, is weg. Waar sectie 7 zat, is de horeca ingetrokken en heet het nu de Ballentent. Zelfs het pompeuze pand aan de Puntegaalstraat, waarvan de bouw begon in 1938 en dat pas in 1950 werd opgeleverd, is geen belastinggebouw meer. In het eerste centrale belastingkantoor van Nederland zijn nu studenten en startende ondernemers gehuisvest.

Terug naar overzicht