Totaal aantal GPStroutes
GPStracks Motor- Fiets- Mountainbike- Skeeler- Wandel & Kanoroutes
Totaal aantal GPStroutes
6114 GPS routes
   
Waypoint, Navigatie & Communicatie

rss feed

rss feed

Uitleg over Rss

Add to Google

 

:: Wandelroute in de provincie Vlaams-Brabant ::
 
 
Naam v/d route: Wandelen in het Hageland 2
Startplaats: Wezemaal
Afstand: 19 km
Geplaatst op: 10-05-2006
Start CoŲrdinaat: N 50.947676   -   E 4.755685
Wandelen in het Hageland
Het is perfect mogelijk de wandeling in te korten tot een 11-tal km:
Kerk Wezemaal - Wijngaardberg Wezemaal - Moedermeulen Gelrode - Beninksberg Nieuwrode - Kerk Wezemaal (ca 11 km).
Wie de totale wandeling loopt doet er in Gelrode een lus bij door ?s Hertogenheide (Aarschot) - via Schaapsvijver en Liedeberg (Gelrode) (ca 8 km).

De wandeling start aan de St-Martinuskerk in het wijndorp Wezemaal. In de late Middeleeuwen was Wezemaal een pelgrimsoord. In de kerk bevindt zich een beeldje van St-Job die werd aanroepen tegen ongeneeslijke ziekten, puisten en huidaandoeningen.

Wandelen in het Hageland
Vandaar gaat het steil omhoog naar het indrukwekkende H.Hartbeeld op de plaats waar vroeger een houten windmolen stond die tijdens het oorlogsgeweld van W.O.I uitbrandde.
Op de rustbanken kan even uitgeblazen worden vooraleer het verder gaat met dalen en klimmen in een majestueus beukenbos. Hierin bevinden zich een drietal steengroeven (o.a. de duivelsput), waar destijds de roestbruine ijzerzandsteen werd gedolven.

Wandelen in het Hageland Boven op het plateau van de Wijngaardberg loop je door uitgestrekte boomgaarden tot aan de Stenen Muur of de Wijngaardmuur. Deze dateert van 1814, is nu nog ongeveer 1,5 km lang, op sommige plaatsen nog manshoog en anderhalve meter breed. Hij diende om de wijngaarden op de zuiderhelling te beschermen tegen de ijzige Noordenwind. Na het oversteken van de muur daal je af naar de wijngaarden op de zuiderhelling, waarna je tussen de wijnranken terug opklimt naar de appel- en perenboomgaarden op het plateau. Wanneer je vervolgens op een asfaltbaantje terecht komt heb je een weidse blik over het heuvelend Hagelands landschap. Afdalend op de noorderflank kom je bij de Moedermeule op de Hondsheuvel in Gelrode.

Wandelen in het Hageland
Deze Moedermeule is een gerestaureerde windmolen waar ?s zondags nog graan gemalen wordt. Je kan er bij een streekbiertje genieten van Breugeliaanse schotels met streekgerechten. Even verpozen na de inspannende eerste 5 km is welkom.

Daarna daal je de Hondsheuvel af tot op de Rillaarsebaan die je naar rechts opgaat. !!! Nu is het even opletten: Wie de korte route van 11 km wil doen slaat even verder al dadelijk de Donkerstraat naar rechts in om verder via Het Hellegat (Nieuwrode) het natuurreservaat De Beninksberg te bereiken. Zie verder na volgend paragraafje.


Als je de volledige wandeling van 18 km wenst te lopen doe je er vanaf hier nog een (prachtige) lus van ongeveer 8 km bij. Je loopt nog even verder langs de Rillaarsebaan om dan (ook rechts) de Beekstraat in te slaan op weg naar ?s Hertogenheide.
Vanop de heuvel heb je weer een mooi zicht over het Hagelandse landschap ondanks het storende lawaai van de E314. Na het oversteken van de Holsbeeksesteenweg en de Rillaarse Baan (ter hoogte van het kerkhof) kom je in het Kloesebos terecht. Daarna loop je tussen de erika door ?s Hertogenheide (Aarschot), een zeer gevarieerd landschap waar bossen en open terreinen mekaar afwisselen: de bossen variëren van de types dennenbossen tot eikenbossen, de open terreinen omvatten zowel heide als weilanden. Verder bereik je langs de Gelrodeweg en de Schaapvijvers de Liedeberg. Boven op de rug daarvan loop je langs het Maria-kapelletje en heb je mooie doorkijkjes naar Aarschot (noorden) en Gelrode (zuiden).
Uiteindelijk daal je via de Eikelberg terug af naar de dorpskom en de Corneliuskerk van Gelrode.
Wat verder gaat het linksaf naar de Rillaarsebaan en die steek je over naar de Donkerstraat.

Wandelen in het Hageland
Deze holle weg stijgt snel tot op het grondgebied van Nieuwrode; daar daal je het Hellegat in, je loopt onder de autoweg E314 door en stijgt opnieuw door een holle weg tot je, boven gekomen, rechtsaf het natuurreservaat van de Beninksberg betreedt. Honden zijn hier absoluut niet toegelaten. (wie zijn viervoetige huisvriend niet kan missen is verplicht een ommetje te maken en via de zuiderhelling van de Beninksberg terug naar Wezemaal te stappen).

De Beninksberg zelf is één van de meest uitgesproken voorbeelden van de voor het Hageland typische Diestiaanheuvels. Hij strekt zich meer dan 50 meter boven de omgeving uit en biedt zo prachtige panorama?s over de aangrenzende Wingevallei. Het beheer is gericht op het ontwikkelen van een afwisselend landschap van inheems loofbos, heide, schraal grasland en ruigte. Het grootste deel van de bossen is onderworpen aan een periodiek kapbeheer en tegelijkertijd worden er Noorse fjordenpaarden ingezet op ook op langere termijn heide en grasland binnen het boslandschap te handhaven.

Na het verlaten van het natuurreservaat steek je via een brug terug de autoweg over en dan zie je in de verte weer de stoere toren van de kerk van Wezemaal staan. In de schaduw van die toren kan de inwendige mens terug aangesterkt worden.

Deze GPSroute is u aangeboden door:     Achiel Daems
 
     Er zijn nog geen reacties op deze route aanwezig.  
 
Reactie op deze route Toevoegen 

  
Over GPStracks | Adverteren | Overeenkomst | Kontakt

 


Bestellen Onroute Fietskaart

Bestellen Onroute Motorkaart

Bestellen Onroute 1001 Routes

Bestellen Onroute Wandelkaart Bekijk uw eigen track op Google-map

 Montfoort - Lekdijk
 Fiets en wandel route Lu
 Wandeling Needse Berg
 Ten Cate rit 2018
 BdR mtb route
 11 Dorpenroute rond Tilb
 Wandeling Landgoed Overi
 Rondje Twente / Gelderla
 Rondje Utrecht Gouda en
 Rondje Gildehaus Duitsla
 rondje Am Knittenberg in


Overzicht alle GPS routes

Download Google-Earth

www.fietsen.123.nl

www.fietsen.123.nl

fietsroute.org

jooble.co.nl
jooble-be.com