Rond Olland

Lengte: 10 km, datum gepubliceerd: 04-07-2012Download deze route
Rond Olland

Deze mooie landelijke wandeling rond het dorp Olland, begint en eindigd bij de Sint-Petruskapel. De Sint-Petruskapel is opgericht in 1990 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de parochie. Ze staat op de plaats waar eerder ook al een naar Sint-Petrus vernoemde kapel stond. Deze was er al voor 1466 en werd toen vanuit Boxtel bediend.

Rond Olland
In 1466 werd te Olland een klein Kartuizerklooster opgericht, van waaruit in het vervolg de kapel bediend werd. De grond waarop het klooster stond was geschonken door kanunnik Ludolph van der Water. Later vertrokken de monniken naar Vught, aangezien de bodem in Olland te moerassig was. Vanaf 1670 werd de kapel gebruikt als school, om in 1871 te worden gesloopt.

Rond Olland
Vandaaruit loopt de Route richting de Dommel waar je een groot deel van de route langswandeld. Olland ligt in het Dommeldal, terwijl een zijbeek hiervan, de Ollandse Loop, langs het dorp loopt.

Rond Olland
Het dorp ligt in een landbouwgebied dat nog betrekkelijk kleinschalig is, met populierenrijen en hier en daar kleine stukjes bos. Naar het zuiden toe gaat dit over in het Dommeldal, terwijl het gebied naar het noorden toe overgaat in een grootschalige heide-ontginning, 'Rooise Heide' genaamd, waar je eveneens langswandeld.

Rond Olland


Leuk gewandeld? Laat ook eens een reactie achter op mijn website: www.wandelen.dse.nl

Terug naar overzicht