Winge- en Dijleroute

Lengte: 60 km, datum gepubliceerd: 27-06-2007Download deze route
De route is geschikt voor racefiets bij droog weer. Op enkele plaatsen, vooral een stuk langs de Demer vanaf Werchter is onverhard maar vlak met fijn verhard grint.

De route vertrekt officiëel aan het Station van Leuven maar men kan, gezien het een gesloten circel is, overal inpikken op de route die normaal in tegenuurwerkzin gereden wordt.

Men verlaat al vlug het centrum van Leuven richting het rustige Hageland. Na een heel klein stukje onverhard door het provinciaal domein is men al vlug op de buiten te Kessel-Lo en bereikt men de abdij van Vlierbeek.
Vervolgens rijdt men door bos- en veld over geasfalteerde wegen (met enkele klimmetjes) tot het prachtige kasteel van Horst. Op het terras van de gerenoveerde kasteelschuur kan men desewenst verpozen voor een natje en een droogje.
Vervolgens gaat het omhoog met daarna prachtige vergezichten over het Hageland tot de gerestaureerde "Moedermeule" (houten windmolen) anex Breugeliaans restaurant. Via Geldrode bereiken we het centrum van Aarschot.
Vanaf hier volgen we de geasfalteerde oever van de Demer richting Werchter. De route maakt een klein ommetje door het centrum van Werchter maar als men wil kan men ook gewoon de grote baan oversteken en zijn weg vervolgen langs de nu onverharde Demeroever.
Het onverharde deel beslaat ongeveer 1500m. Bij slecht weer kan men dit gewoon overslaan en de gewone weg volgen. Een omleidingstrack werd voorzien.
Vervolgens gaat het via rustige wegen en enkele boomgaarden en gerestaureerde herenboerderijen naar de Leuvensevaart (waterverbinding Mechelen - Leuven).
Vervolgens volgen we het mooie geasfalteerde jaagpad langs deze vaart terug tot in Leuven.

Terug naar overzicht