Jura - Lac de Chalain

Lengte: 54/89 km, datum gepubliceerd: 02-01-2008Download deze route
De campings bij het Lac du Chalain zijn een prima uitvalsbasis om dit gedeelte van de Jura te verkennen. De omgeving is rotsig, groen en nauwelijks bewoond. Onderweg weinig verkeer.

Jura - Lac de Chalain
De hoogte bij deze tocht varieert van 500 tot 800 meter. De wegen lijken vlak te lopen, maar schijn bedriegt. Het is vals plat. Tussen de bossen door tref je aardige uitzichten op de meren die dit gebied rijk is. Het is een lekker trainen voor de Hollander die er even tussenuit is geweest en weer op gang moet komen.

Haute Jura

De Franse Jura is een diagonale bergketen met verschillende rijen bergkammen. Je kunt er goed langs rijden in de valleien, maar soms ga je eroverheen. Deze route vertrekt steil vanaf de camping Domaine de Chalain (aan het gelijknamige meer; op 500 meter hoogte) om via rustige wegen en nauwelijks bewoond gebied in Alpen-achtige valleien terecht te komen.
Bij Chaux-Neuve is het ca. 1100 meter en duidelijk een ski-gebied. Het biedt aardig zicht op Jura bergen in de verte. Vanaf Chaux-Neuve gaat de klim via 1400 meter naar Chapelle-de-Bois. Je belandt in een verlaten vallei waar het gevoelig frisser kan zijn dan in de andere. Het is de laatste vallei tegen de Zwitserse grens.
In de afdaling naar Morez kom je langs de beroemde spoorviaducten van de Ligne des Hirondelles. Hiervandaan is het pittig klimmen naar Col de Savine om vervolgens temidden van het drukke verkeer hoge snelheden dalwaarts te kunnen halen.

Terug naar overzicht