Wandeling Exloo-Odoorn-Poolshoogte

Lengte: 15 km, datum gepubliceerd: 19-04-2006Download deze route
WP 1 Schaapskooi met z?n 150 schapen. Deze kudde gaat dagelijks met de scheper meestal de hei op.Vertrek om 11.00 uur en komt om 17.00 uur terug. Met de kerst wordt in deze schaapskooi een kerstdienst georganiseerd.Ieder jaar de zaterdag voor Pinksteren wordt het Schaapscheerderfeest gehouden. De kudde wordt dan van haar dikke wintervacht ontdaan.

Even verder ziet u links het gemeentehuis van de gemeente Borger-Odoorn. Door de herindeling van gemeentes Borger en Odoorn is het gemeentehuis in Exloo blijven bestaan en is verbouwd met de architectenbureau Alberts en Van Huut, dat onder meer ook tekende voor het Gasunie gebouw in Groningen en het inmiddels oude hoofdgebouw van ING in Amsterdam
De gemeente is na de herindeling ontstaan uit de gemeente Borger en de gemeente Odoorn.
Beide gemeentes hadden ongeveer 13000 inwoners. Nu dus een gemeente van 26000 inwoners. De gemeente bestaat uit een zand en veen gedeelte. Op het zandgedeelte vind u met name de toeristische bedrijven en in het veen gedeelte treft veel landbouw aan.

WP 2 Dit wandelcafé is 29 oktober 2002 geheel tot grond toe afgebrand en is zoals u ziet weer geheel in ere hersteld.

WP 3 Hier komt u net buiten het dorp en hier kunt u heel duidelijk de glooiing van de Hondsrug waarnemen. De hondsrug is een glooiingsrug die loopt van Groningen naar Coevorden.

WP 4 Ten oosten hiervan: Vorig jaar is het park "Landgoed Hunzebergen" in handen gekomen van de Westermeijer-groep, die voornemens is om het park nieuw leven in te blazen Momenteel wordt het hoofdgebouw en de zich daarin bevindende accommodaties, zoals receptie, horeca, supermarkt en wasserette ingrijpend gerenoveerd, evenals het binnen- en buitenzwembad.

WP 5 Jaarlijks organiseert SIVO in Odoorn het internationaal Folkloristisch Dansfestival waarbij dansgroepen uit ruim 20 verschillende landen zorgen voor een kijk en luisteravontuur.

WP 6 "De ?berg" is in de jaren 30 als werkverschaffingsproject aangelegd. Door een journalist uit het westen werd deze de ?bloedberg? genoemd. De toren werd gebruikt om brandlokaties te lokaliseren. Enigejaren geleden is deze nieuwe toren geplaatst. Hij wordt nu gebruikt als toeristische attractie. Voor uitgebreide info, vraag de beheerder van het theehuis!

Terug naar overzicht