Dolen rond Brandeveen

Lengte: 4 km, datum gepubliceerd: 15-06-2018Download deze route
Dolen rond Brandeveen
Pareltjes in het Holtingerveld: je ontdekt het per voet vanaf de receptie De Blauwe Haan. Achter iedere boom schuilt wel iets spannends! Beleef in deze 4km de historie van het Uffelter Boervaartje en de heuvelige, kronkelende (drassige) bospaadjes rond Brandeveen, een groot veenmeer. TIP - trek wel waterdicht schoeisel aan.


Het Oosterzand was vroeger een vijand van de boeren uit de omgeving. Bij flinke storm stoof het zand op de akkers. Het jonge gewas legde meestal binnen een dag het loodje. De boeren werden soms gedwongen ingrijpende beslissingen te nemen; een vertrek naar vruchtbare gronden elders.

Het oude vaartje, wat nog als greppel over de huidige camping loopt, is gegraven in 1787 als zijtak van het Uffelter Boervaartje. Het veen, afkomstig uit het Uffelterveen en Brandeveen, werd in die dagen afgevoerd per schip. Meestal per platbodem (die had minder diepgang). Daarvoor was een vaartje nodig en natuurlijk ook water. Het vaartje werd met de schop gegraven, het water kwam uit de Drentsche Hoofdvaart binnenstromen.

Turf: de geladen schuitjes (een zogeheten zomp of platbodem) brachten zo hun turf naar de Drentse Hoofdvaart. Hier werd de turf overgeladen op grotere schepen met meer diepgang. Het transport ging richting het westen van ons land. Door noeste arbeid uit het verleden zijn op deze manier vele bijzondere cultuurhistorische waarden ontstaan en voor u als bezoeker zichtbaar gemaakt.
Lees het onderweg op de informatiepanelen.

Hoge, smalle betonnen palen: Je ontdekt ze niet alleen rond de veenplas Brandeveen maar ook tijdens het fietstochtje (12km) richting de Havelterberg (hunebedden). Deze smalle, hoge betonnen palen met een wit/rode streep zijn van defensie. Een afbakening waar wel en niet te mogen oefenen. Op deze palen staat ook een tekst te lezen, heeft u al ontdekt wat er in gegraveerd staat?

Terug naar overzicht