Wandeling Vlodropstation/Dalheim Euregionaal

Lengte: 10 km, datum gepubliceerd: 18-04-2014Download deze route
Route is geactualiseert op 18-04-2014.

Station Vlodrop in betere tijden
De start van deze wandeling is op Vlodropstation.
Vroeger was dit eens een echt station met 12 sporen een treinwerkplaats en een locomotief draaiplateau.( Er zijn hiervan zelfs foto's op internet ).
We steken het spoor over ( de enige echte ijzerenrijn ) en gaan door een oud vergaan hek van Klooster St Ludwig. Op dit punt lag er eens een smal spoor naar het klooster voor de kolen verzorging.
Klooster Sankt Ludwig
We gaan bergop en genieten boven even van het uitzicht in zuidelijke richting. Daarna gaan we over paden van de oude kloostertuin naar het voormalige begraafplaatsje van het klooster.
Er rusten hier paters, schoolkinderen uit begin 1900 een vliegtuigbemanning uit WO II en enkele babies uit de oorlogs jaren. Een zeer bijzondere plaats terecht zonder vvv folder vermelding.

De tocht gaat verder rond het oud klooster nu geheten Meru stichting. Aan de oost zijde gaan we naar de kloostervijver met een prieeltje op het oude bruggetje. Zeer mooi als de rodondenderons in de bloei staan. Kijk ook eens in het water?.
Via de oudste klooster oprijlaan gaat het dan richting Dalheim. Eerst bergop voor het uitzicht en dan weer naar beneden met zicht op Dalheim station. Onder de ijzerenrijn door naar de Dalheimer muehle.
Daar zien we in zuid oostelijke richting een spoor boog van de oude spoorlijn naar de Rosenthal groeve. De spoorlijn is er niet meer maar het trace wel. Wij gaan zuidwest tot we het trace verderop kruisen. Er staan hier een paar spoorbilzen. Hier stappen we in het holle trace en volgen het.
De GPS zal hier zijn signaal tijdelijk verliezen. ( althans die van mij in de zomer, het is er dan zelfs donker van de bladeren, het is dan ook normaal )
Kapel met begraafplaats
Als de linker schouder van het holle trace weer op de zelfde hoogte komt als het trace dan stappen we uit het holle trace en gaan de linker schouder volgen. Dit is een net pad. We volgen het pad tot onder de omgevallen boom door en gaan dan in noorwestelijke richting eerst flink naar beneden, dan over de weg en dan naar het topje van de heuvel.
Door het dode dennenbos gaan we verder tot we het Karl May achtige uitzicht over het meertje onder ons krijgen. Het meer ligt inmiddels meer zuidoostelijk dan aan gegeven op de laatste versies kaarten van het gebied. ( uit lucht foto info opgemeten ).
De GPS ontvangst is hier prima en dat hebben we dan ook nodig om het smalle pad te vinden waar het verder gaat.
Aan het eind van het smalle pad lijkt het niet echt of er recht vooruit wel een pad is. Armen omhoog en door de doornen heen. Op de doornen trappen en ze niet vast proberen te houden met je handen. Grote mensen voorop, kinderen er achter aan. Gaat prima. De beloning is dan de prachtige vervallen wildstand aan het einde.
Vervolg de weg met de GPS in noordwestelijke richting en volg de eindmorene uit de ijstijd. Aan de linkerkant zo'n 15 meter lager ligt de Rothenbach. Bij het waypoint WP-31 (10 meter zakken) ga je naar beneden en volgt het pad door het dennenbos. Dan ga je weer op pad naar de Muehle. Bij het waypoint waar je afdraait in noordoostelijke richting staat een boom met een hakenkruis en het SS teken erop. Je kunt aan de hoogte zien dat het origineel is uit de oorlogstijd.
Via een veenbrug en het smokkelaarspad kom je weer terug in Nederland bij Vlodrop station.

Het is een zeer bijzondere tocht, niet lang, wel veel bergop en af en het kan er zeer modderig zijn. Je loopt er 3 uur en 15 minuten over.
Door de Waypoints in volgorde van nummering te plaatsen in een Waypointroute, kan u de wandeling ook volgen op deze manier.

Nog wat links met achtergrond gegevens.
Roerstreek museum Ludwig
Roerstreek museum Begraafplaats
Informatie over voormalig station Vlodrop
Nog meer informatie over station Vlodrop
Informatie over de Rodebeek

Terug naar overzicht