Grote Slink en Bunthorstroute

Lengte: 11 km, datum gepubliceerd: 31-10-2012Download deze route
Grote Slink en Bunthorstroute
Aardige bos en landschaproute door de twee gelijknamige natuurgebieden van het Brabants Landschap. Verder gaat de tocht langs een defensie kanaal, een klein deel van de Maas- en Peellinieroute. Het landschap waar men doorheen loopt is onderdeel van een grootschalig jong ontginningsgebied van De Peel. Het gebied is verkaveld en ontgonnen in de periode van 1907 tot 1940.

Grote Slink en Bunthorstroute
"In 1903 kochten de broers Adam en Jan-Berend Roelvink, Twentse bankiers, 1050 ha gemeentelijke heidegrond. Het deel van Adam Roelvink, de Groote Slink, werd door diens vriend Leonard Springer aangelegd volgens de Engelse Landschapsstijl. Een ven werd vergraven tot vijver in de vorm van een meanderende beek, de "Slinkvijver". Natuurlijke glooiingen in het terrein werden benut als `dalflanken'.

Grote Slink en Bunthorstroute De Bunthorst van Jan-Berend werd het tegenovergestelde, namelijk een rationeel-economisch opgezette ontginning met rechthoekige akkers en bosvakken en strakke lanen van Amerikaanse eik. Opschoning van de Slinkvijver deed de vinpootsalamander sterk vooruitgaan. Het plaggen van de heide werkte gunstig uit voor klokjesgentiaan, ronde zonnedauw, levendbarende hagedis, geelgors en roodborsttapuit." (bron: Brabants Landschap)

Lekker gewandeld? Laat ook eens een reactie achter op www.wandelen.dse.nl

Terug naar overzicht